Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no
Bobil og Caravan magasinet, nr 1 Februar 2020

Mosjøen camping: Et spennende stoppested midt i Norge

Sånn omtrent midt i Norge ligger Mosjøen. Likevel stanser ikke så mange der mer enn en natt. Mange gjør ikke det engang, men det kan du trygt gjøre, campingplassen tett på byen er åpen hele året. Nå vil de endre inntrykket som gjennomfartsby. Spennende tilbud frister.

Det har kommet mange spennende aktivitetstilbud i og rundt Mosjøen. Byen har også sin sjarm og sine tilbud. Mer om dette lenger ned. Det tar bare noen minutter å gå inn til Mosjøen sentrum fra Mosjøen camping. Den helårsåpne campingplassen driver allsidig, men i bobil og campingvogn kommer ikke så mange om vinteren. Daglig leder Tina Wig og eier Bård Bergrem møter Bobilverdens utsendte, som har valgt Mosjøen camping som overnattingssted på vei sørover gjennom Norge. Vi er del av en trend som gir stadig flere gjester om vinteren.

Amerikansk «diner»

Bergrem har drevet plassen i 27 år og har investert i utvikling og fornyelse av plassen med et langsiktig perspektiv. Ved siden av resepsjonen har Pizzabakeren sin restaurant hvor du kan spise eller ta med deg maten. Vegg i vegg finner du Mosjøen bowling, som også har spisemuligheter. Den nyeste tilveksten på matfronten er en amerikansk ”diner”. Også den skal etter hvert være åpen hele året slik at det blir flere muligheter for å spise på campingplassen. Bergrem har eierinteresse i alle disse spisestedene og bowlinghallen. De blir besøkt av både lokalbefolkningen og de som leier i hytter og leiligheter campingplassen administrerer samt campinggjestene selvfølgelig.

60 mål på kommunal grunn

Mosjøen camping ligger på kommunal grunn, men Bergrem får likevel lov til å drive i et langsiktig perspektiv. Her er det ingen fastliggere og spikertelt. Plassene på gresset blir ikke brøytet om vinteren, men et tyvetalls plasser står uansett klare til å ta i mot gjester i bobil. Men selv med sin sentrale beliggenhet er det god plass om vinteren. Men når sola kommer, blir det også flere gjester, forteller de. Om sommeren er det fullt kjør, men alt for mange blir bare en natt og får ikke muligheten til å oppleve alle de nye mulighetene området kan by på.

70 plasser

–«Vi har 70 oppstillingsplasser med strøm. Vi har også åtte plasser hvor man kan kjøre inntil en platting hvor det også er utepeis,»- forteller Tina Wig. Hun har vært daglig leder siden nyttår, men har i flere år arbeidet på plassen. På sletta mot E6 får folk lov til å plassere seg som best de ønsker. Bergrem har spurt den lokale caravanklubben om han burde lage en støyvoll mot E6, men har fått tommelen ned. Mange liker å følge med på trafikken. Dessuten finnes det mange plasser trukket lenger tilbake fra hovedveien.

Satser på unge medarbeidere

Bergrem er selv godt voksen og mener han trenger unge, engasjerte medarbeidere for å kunne følge med i utviklingen. Her får de varierte oppgaver og Bergrem forteller at han har en fin gjeng medarbeidere som har arbeidet her lenge. –«De kan hjelpe gjestene å finne aktivitetstilbud av ulike slag,»- sier Bergrem. –«Det er bare campingplassene som satser som kommer til å overleve. Vi har tenkt å overleve,»- lover Bergrem, men det er et langsiktig arbeide. Det er bare 200 meter fra campingplassen til lysløypa med skispor om vinteren. Det er også kort vei til bane for terrengsykling og mange andre aktivitetstilbud.

Mye å gjøre

–«Også sentrum har noe for enhver smak med gallerier, butikker, festivaler og et lokalt musikkliv som ofte opptrer. Om sommeren har vi et bytog som går den korte veien fra campingplassen og inn til sentrum,»- forteller Wig. I sentrum finner du Sjøgata som består av Nord-Norges lengste rekke av trehus og -brygger fra 1800-taller. Det er en av byens mest kjente severdigheter. I det historiske bymiljøet finnes det boliger, restauranter, gallerier, museer og forskjellige forretninger. Like nedenfor Sjøgata renner en av landets beste sjøørretelver, Vefsna, ut. Her arrangeres også hvert år en kunstfestival. Området regnes som Mosjøens fremst turistattraksjon. Men det skjer mer, mye mer.

Lang zipline

Flere ganger i løpet samtalen dukker navnet ”Naturlige Helgeland” opp. Et forholdsvis nyetablert firma med mange fine aktivitetstilbud, i følge Bergrem og Wig. De utnytter blant annet de nye attraksjonene byen har å by på; Sleng deg utfor Norges lengste og mest spektakulære zipline. Den lar deg sveve over en lengde på 700 meter i en forrykende fart. Du lander trygt i sentrum av Mosjøen. Eller du kan spenne på deg klatreutstyr, være fastspent og samtidig kjenne på fjellklatringens utfordringer i Mosjøens nye via ferrata. Naturlige Helgeland anbefaler deg å ta via ferrataen (tilrettelagt klatrerute) opp og ziplinen ned til byen. De tilbyr også kajakkturer på Vefsna og grottetur i Øyfjellet.

Nasjonalpark

Om du tar turen litt ut av byen tilbyr Naturlige Helgeland fjellguiding i Børgefjell eller Lomsdal-Visten nasjonalpark, sykkelturer og turer i rib for å nevne noe. Dette er aktiviteter i sommerhalvåret eller når det ikke er snø. På vinteren arrangerer de trugeturer, hundekjøring, toppturer med eller uten overnatting samt isfiske og scooterturer. Vinterstid kan du også på egenhånd bruke Mosjøen som base for pudderkjøring på fjellene i innlandet eller rolige turer på Børgefjell. Det er et utall av muligheter i området, men en rolig fisketur er heller ikke å forakte.

Ta trappa til fjells

Helgelandstrappa i Mosjøen blir trolig Norges lengste sammenhengende steintrapp når den står ferdig. Til nå har nepalske sherpaer lagt 1700 trapptrinn og arbeidet fortsetter til sommeren. Helgelandstrappa går opp Trongskaret til toppen av Øyfjellet og ble offisielt åpnet av dronning Sonja sist sommer. Trappa ligger i et turområde en kilometer fra sentrum.

–«Det er lett å stoppe her for en natt, men nå får vi stadig flere tilbud. Håpet er at gjestene skal se hva både vi og Mosjøen har å tilby og bli en natt eller to ekstra,»- sier Wig og Bergrem. Mosjøen camping er medlem av campingkjeden PlusCamp. De 17 plassene i kjeden har åpent hele året, forteller Bergrem. Han er dessuten med i NAF Camp, NBCC TopCamp og har avtale med Norsk Bobilforening.



Campingplass(er) i området:



La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.

Turforslag