Leesmateriaal voor mensen die houden van het kampeerleven

Door onze fijne samenwerking met Norsk Bobil og Caravan Club we kunnen spannende artikelen publiceren die worden gepubliceerd in hun ledenmagazine. De artikelen van NBCC zullen pas na de verspreiding van het ledenmagazine nog enige tijd digitaal beschikbaar zijn. Het lidmaatschapsmagazine en een aantal andere voordelen die u gemakkelijk kunt verkrijgen door te blijven lid van de grootste en oudste belangenorganisatie van Noorwegen voor u met een camper of caravan.

Door: Bjarne Eikefjord
Motorhome and Caravan magazine, december 8

Winterkamperen met camper of caravan

Vintercamping er nesten synonymt med fastliggercamping. Men, med moderne bobiler og campingvogner er vintercamping også mulig selv med litt reisevei. Og campingplasser finnes det mange av, og de er klar til å ta imot vintergjester

Å henge campingvogna etter bilen og dra på campingtur midtvinters, kan by både på gleder – og utfordringer. Det første er selvfølgelig at det hele er skikkelig skodd med vinterdekk også på vogna. Det andre er å tilpasse farten etter forholdene. Men den tredje og kanskje største utfordringen er å finne et sted å besøke. For ikke alle campingplasser er helårsåpne, og enda færre har lagt til rette for besøkende med bobil eller campingvogn. Men de finnes.

winter Driving

Vinterkjøring med bobil krever få andre tiltak enn å ha vinterdekk på alle hjul, og holde de foreskrevne ekstra avstander forover og bakover, og ellers ta det med ro og tenke over at både bremselengder og sklifare øker. Tilpass farten etter forholdene, er gode råd for vinterkjøring. Det samme gjelder også for vinterkjøring med campingvogn, men der stilles det også litt større krav til dekkutrustning og kjøreaktsomhet. Særlig unnabakker er krevende, da vil gjerne campingvogna gjøre forsøk på å passere trekkbilen. Sidelengs. Hvilket kan motvirkes ved å redusere farten betydelig og ta det enda mer rolig enn vanligvis. En kjøretur med campingvogn fra toppen av Hardangervidda og ned Måbødalen på isfrosset asfalt en marskveld kan fortsatt gi redaktøren nattlige mareritt. Men det gikk bra likevel, med litt list og lempe.

Værmeldingen

For å reise på campingtur midtvinters er værmeldingen alfa og omega. Været er lunefullt, og særlig været til fjells kan slå om på kort tid, fra strålende solskinn til tettpakket snøstorm med kast som kan kaste selv en rimelig kraftig campingvogn som et papphus fra veien og ut i terrenget. I tillegg til at selve kjøresikten kan være begrenset. Derfor er værmeldingen en god begynnelse for en vellykket campingtur på vinterføre. Meldes det bra vær, og varslet slår til, er det få ting som kan måle seg med å våkne til strålende solskinn over snødekte vidder. Ved mange skianlegg finnes det campingplasser som holder åpent, og hvor sanitæranleggene holder høy standard. For vintercamping er gode sanitæranlegg et must.

Kjør forsiktig

For bobiler over 3500 kg. er på påbudt å ha med kjettinger. Tilsvarende påbud er det ikke for personbiler, men en annen lovformulering er like viktig: Kjøretøyet skal være sikret mot å skli. Og med campingvogn på slep, er det kun kjettinger som gjelder når islaget brer seg under kjøretøyene. Og ikke minst: Kunnskap om hvordan de legges på hjulene. Vinterdekk på vogna er en selvfølge, selv om mange, herunder redaktøren, har sluppet unna med skrekken i forsøket på å forsere vinterveier med vanlige, grovmønstrede sommerdekk på vogna. Og en ting til: Det er ikke lov å blande piggdekk og piggfrie vinterdekk, det skal være samme type dekk på alle hjul som tilhører ekvipasjen.  Kjettinger skal fortrinnsvis sitte på drivhjulene på trekkbilen.

Metallflasker

Kompositt gassflasker er kjekt å ha, særlig for å spare vekt om sommeren. Om vinteren når kuldegradene siger på, greier de ikke å levere gass nok til oppvarming i vogna. Noe herværende redaktør erfarte under en vinterferie i Trysil, og våknet til 25 blå utenfor, og knapt plussgrader innenfor, mens gassflammen i varmeren var mindre enn den man vanligvis får fra en fyrstikk. Til tross for at komposittflaska var omtrent full. En raskt innkjøpt aluminiumsflaske reddet både helsen og resten av ferieturen, som kunne tilbringes i tilnærmet normal innetemperatur.

Laten we je een fooi geven

Registreer u hier en ontvang een kennisgeving terwijl we nog spannender leesmateriaal publiceren.

Noorwegen Oost-West