AV: Harald Vingelsgaard
Bobil og Caravan magasinet, nr 2 Mars 2020

Flåklypa Canaveral: Bli med ut i verdensrommet!

Bli med Solan Gundersen på tur ut i verdensrommet. Han er klar for oppskyting i raketten på Flåklypatoppen. Aukrustsenteret – eller Huset Aukrust som det er omdøpt til – er et senter etter Kjell Aukrust fra Alvdal i Hedmark. Det inneholder så mye rart, at du kan le hele veien hjem. Som for eksempel raketten, hvor det er oppskyting hvert tiende minutt.

Vi parkerer bilen utenfor Huset Aukrust, går inn i det store bygget og ut igjen på baksiden. Videre følger vi «Melkeveien» opp mange og lange trapper, før vi ankommer Flåklypatoppen. Der stiller vi oss utenfor døra, slik vi får beskjed om. Vi psyker oss opp til en måneferd, sammen med sju andre turister en varm og fin sommerdag. Tid for forberedelser til oppskyting. En guide åpner døra og viser oss vei inn til rakettens motorrom. Der møter vi noen av Kjell Aukrusts mest kjente figurer, som snakker til oss fra en TV-skjerm.

Reisevant Solan

En av dem er Solan Gundersen som er en skikkelig offensiv type, reisevant, uredd og frempå, en verdensmestertype. Den andre er Ludvig som er lavmelt, forsiktig og svært sjenert, stikk motsatt av Solan Gundersen. Solan er som vanlig i superform og offensiv: -«En må ha litt mot, kanskje overmot for å reise opp til måneden,»- sier Solan. –«Måneferd, det er fali det,»- mener Ludvig som blir så redd av å høre alt pratet om verdensrommet, at han faller på gulvet ved siden av Solan.

Starthjelp

Guiden inne i maskinrommet ber oss om hjelp til å starte rakettmotoren. En fremtidig Flåklypa-astronaut stiller seg inntil veggen og pumper drivstoff til en motor. En annen styrer hastigheten på raketten. Den har flere hastigheter, fra rusletempo til «galskap» som det står på den runde skiva. En annen setter seg på en sykkel og begynner å tråkke med pedalene, slik at vi får strøm til lyset i motorrommet. En slår på tenningen. Motoren starter. Det dundrer og det smeller og det lyser.

Trygg?

Etter en stund, mens motoren kjøres i gang for alvor, går vi opp i andre trinn på raketten for å svare på noen kontrollspørsmål før den store ferden. –«Hva heter galaksen vår?»- er et av spørsmålene. –«Melkeveien,»- svarer vi. Riktig. –«Du kan føle deg trygg når du kommer ut i verdensrommet,»- får vi beskjed om. Vi går videre opp en trapp til toppen av raketten. Nå skal moroa starte. Vi skal opp i verdensrommet sammen med Solan. Vi setter oss i en stol. Over hodet har vi noe som ligner på en hårføner og høyt oppe foran oss en stor skjerm som skal vise oss hvor vi er, kanskje det er et kamera som er montert foran raketten. OBS!

Lift off

Nedtellingen begynner… ti, ni, åtte sju, seks, fem, fire, tre, to, en. Start. Pang. De voksne ler. Barna er alvorlige og svært konsentrerte, de minste er litt i tvil om det er tull eller virkelig. Plutselig blinker varsellamper, og alarmen går, og det ramler og det skramler, og det skjer så mye rart der oppe i verdensrommet, som vi aldri har sett før, at det er nesten ikke til å tro.

Etter en dramatisk ferd lander heldigvis alle trygt på jorda igjen, nede på et jorde. –«Dere har utført en prikkfri landing og er 100 prosent Flåklypa-astronauter,»- får vi høre ved landing.

Avstikker til månen

Vi har vært på tur ut i verdensrommet med «La Pollo XIII». Denne raketten ble bygget for noen år siden. Og den er blitt det mest spektakulære ved Huset Aukrust. Raketten er plassert tett inntil riksvei 3, en av hovedfartsårene mellom Trondheim og Oslo, og står som et landemerke. Alle som ønsker å ta en avstikker til månen eller bare nyte en tur ut i verdensrommet, kan med andre ord stoppe der. Men om vinteren er raketten stengt, Solan må lade opp til sommersesongen.

Reodor Felgen

Det er ingen hvem som helst som har laget «La Pollo XIII», det er selveste sykkelreparatør Reodor Felgen – en av de andre mest sentrale personene i Kjell Aukrust sin verden. Felgen måtte ha blåst seg kraftig opp den dagen han greide å bygge dette praktverket på Flåklypatoppen. Det var mange år etter at Kjell Aukrust var død. Kanskje Felgen ville hedre Aukrust litt ekstra på denne måten, fordi Aukrust ønsket å bygge en rakett i sin tid.

Verkstedet

På Flåklypatoppen har sykkelreparatør Reodor Felgen verksted. Vi tar en titt inn. Der har han mange ting som ikke finnes andre steder her på jordkloden: En urinarius som astronautene kan bruke som do på måneferden.  Han har et apparat som lager sprit av typen «Flåklypa Spesial», dette er en miks av hjemmebrent og bortebrent. Han har en mini rakett, «Reodor Felgen Racetto De Panorama Alvdal», og så mange rare ting at det er fullt forståelig at hans virke begynte der andre ikke strakk til. Vi rusler tilbake til Huset Aukrust for å se litt nærmere på alt det andre morsomme og fine fra Kjell Aukrust sin verden. Inne i utstillingshallen står en liten versjon av racerbilen «IL Tempo Gigante» som Reodor Felgen selv kjørte under racerløpet i filmen Flåklypa Grand Prix.

Festmåler

I hallen er det også laget en figur som har et svært spesielt apparat tilkoblet munnen. Dette er en festmåler med telleverk og glassrør med mye rart oppi, for å måle promillen i blodet.

Inne i Huse Aukrust er det også en mini rakett, en motorsykkel med sidevogn og enn pussig innretning – malemaskin – som lager kunstverk ved at du tråkker på pedaler som er koblet til de forskjellige penslene som føres over lerretet. Den maler med fire farger samtidig. Innerst i hallen står en maskin som lager melkesjokolade, en avansert innretning som dekker en hel liten vegg. Putter man på 10 kroner, ramler det ut en sjokolade. Sjokoladen kan du ta meg deg inn i Flåklypasalen, kinosalen og se alle Aukrust-filmene.

Oppveksten

Huset Aukrust er nærmest som et museum, laget til ære for Alvdals store sønn, Kjell Aukrust, som ville vært 100 år neste år, om han hadde levd. Vi går inn i et rom i senteret hvor hans historie fortelles. Kjell Aukrust ble født 19. mars 1920. Han vokste opp på Storsteigen landbruksskole hvor hans far, Lars O. Aukrust, var rektor. Denne skolen ligger kun noen hundre meter fra Huset Aukrust i Alvdal sentrum. Fra sitt nærmiljø, persongalleriet i oppveksten, fant han inspirasjon til Solan, Ludvig, Reodor Felgen og mange andre. Kjell Aukrust var en stor, nasjonal kunstner kjent gjennom sine bøker, tegninger, malerier, filmer og oppfinnelser.

Aukrusts ideer

Inne i Huset Aukrust fortelles en historie fra den gang da Kjell var guttunge og ruslet sammen med sin far ute på åkeren, over turnipsfårene, det vil si radene hvor de dyrket nepe:

«Far min brukte spaserstokk. Han tok lange steg når han inspiserte årsavlingene på Storsteigen landbruksskole. Jeg var ofte med. Da sprang jeg etter ham og holdt ham i knivslira. En dag gikk vi over turnipsfårene på Statrøa. Her fremkastet jeg følgende tankespinn i spørsmåls form: Du far, er det fali å skjæra ta seg hue? -«Ja, du kan da skjønne det!» Ja, men far, ÅFFER er det fali å skjæra ta seg hue? Da stoppet far min, så ned på meg og sa: -«Mor og jeg har ofte lurt litt på deg vi Kjell…»- Kanskje dette vitner om en guttunge som var litt annerledes enn guttunger flest? Inne i Huset Aukrust kan vi se mange av hans fantastiske tegninger, få et innblikk i hans unike verden. Vi kan også se noen av hans malerier, en uttrykksform som er mer ukjent ved kunstneren Kjell Aukrust.

Ned på jorda

Når man har vært oppe i verdensrommet og ruslet rundt i Aukrust sin verden, kan man få behov for en liten forfriskning for å komme seg tilbake til vår verden. Da kan man gå til den romslige kafeteriaen inne i Huset Aukrust og kjøpe seg noen å spise og drikke og la blikket falle på den flotte naturen, åkrene, de skogkledde åsene og majestetiske Tronfjell. Følg med. I 2020, når Kjell Aukrust ville vært 100 år om han hadde levd, blir det ekstra moro i Huset Aukrust. Solan sprudler av glede over tanken på jubileet, mens Ludvig er svært bekymret over all ståheien rundt et slikt arrangement. Hvem vet hva Reodor Felgen pønsker på for å skape ekstra liv og røre?





La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.

Turforslag