Av: Arne Lunde
Bobil og Caravan magasinet, nr 4, september 2014

Sild og olje ga velstand og vekst: Oljebyen Stavanger

Det svinger i Stavanger. Fra å være en av landets fattigste byer på 60-tallet da det gikk nedover med hermetikkindustrien, har den svingt seg opp til å bli landets oljeglinsende hovedstad - et kvantesprang i utvikling. Et besøk i oljehovedstaden kan gi et spennende innblikk i eventyret.

Det svinger ja, på så mange måter. Under Gladmatfestivalen, for eksempel, når det i løpet av fire dager i juli strømmer 200.000 besøkende til byen for å forsyne seg rikelig av mat og kultur.  Boder på boder langs bryggekanten i Vågen tilbyr alt fra skarpe franske oster til lokalproduserte pølser fra gårdene på Jæren.  Langsomt beveger køen av nysgjerrige seg langs bodene for å smake på all slags delikatesser. Mange finner seg et ledig bord ved ett av de mange spisestedene som har trukket ut på gata for å fange opp gjester.  Litt kaos, mye moro og godt humør preger festivalen. Og som regel vakkert vær. Det er ellers ingen selvfølge i byen ytterst mot Nordsjøen.

Feel Free

Gladmat er gøy, selvsagt. Men om du skulle ankomme byen utenom disse festivaldagene i juli, så er det ingen grunn til å kjede seg av den grunn. ”Feel free” heter det i turistreklamen for Stavangerregionen. Men andre ord, det er bare å ta for seg av opplevelser fra øverste hylle. Tilbudet er bredt og variert enten du jakter natur, kultur eller historie.  Eller shopping, for den del. 

Hermetikkbyen

Museer er det rikelig av. Du rekker neppe innom alle, men skal vi anbefale to, må det bli Hermetikkmuseet og Oljemuseet. Ingen andre byer i Norge har noe liknende. Selvsagt er det ikke tilfeldig at det er nettopp i Stavanger du finner dem. 

Norsk Hermetikkmuseum, som er det offisielle navnet, holder til i lokalene til en fordums hermetikkfabrikk i Øvre Strandgate, midt i bydelen Gamle Stavanger som i seg selv fremstår som et museum bestående av 173 gamle trehus. 70 prosent av den norske eksporten av fiskehermetikk gikk en periode ut fra Stavanger og på det meste var det 58 fabrikker i byen. Det var i mellomkrigstiden. ”De røgede norske sardiner” var det nye produktet som skulle sette Stavanger på kartet som hermetikkbyen fremfor noen.  I museet kan du oppleve hele historien gjennom tablåer og tekster, og ikke minst, ved gjenskaping av et komplett fabrikkmiljø slik det var rundt 1920.

Oljemuseum i særklasse

Norsk Oljemuseum viser historien om en annen av byens næringsmessige bærebjelker.  Tidlig på 60-tallet begynte utenlandske oljeselskap leting etter olje og gass i Nordsjøen. Lille julaften i 1969 fant Esso’s Ocean Viking olje i brønnen på Ekofisk. Norge ble oljenasjon over natten og Stavanger ble Norges oljehovedstad med etablering av Statoil sitt hovedkvarter i byen.  Byen var allerede den gang blitt internasjonal med alle de utenlandske selskapene som hadde etablert seg.  På oljemuseet fortelles hele historien på en høyst levende måte gjennom å vise originale gjenstander, modeller, filmer og interaktive utstillinger.  Siste tilvekst til museet er en modell av Troll A plattformen i skala 1:100. Den var verdens største flyttbare byggverk med en høyde på 472 meter og vekt på 1.05 millioner tonn da den ble slept ut til Trollfeltet i 1995. Prislappen på åtte milliarder kroner skulle vel tilsi at den var det dyreste verket, også…

Museumsbyggets utforming henspiller tydelig på dets innhold, ettersom det likner en oljeinstallasjon til sjøs. Det er tegnet av arkitektene Lunde & Løvseth og ble åpnet av Kong Harald i 1999.





La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.

Turforslag