Tekst og foto: Magne Reigstad
Bobil og Caravan magasinet, nr 4. september 2014

Feil å feie gjennom Flåm: En campingperle

Flåm og Aurland er bygdene alt for mange E16-turister bare feier gjennom, men her kommer du tett på det vestnorske, det urnorske og amerikansk gründerkultur.

Ordet turistfelle klinger negativt, men vanligvis er det gode grunner til at massene havner i «fella». Når over 630.000 årlig reiser med Flåmsbana - og mer enn 200.000 cruisepassasjerer hver sommer besøker Flåm, kan det skyldes at akkurat her i traktene finnes godbiter som er verdt å smake på.

Når vi kommer til et nytt sted, er vi alltid nysgjerrige på hva folk lever av. I grisgrendte Aurland kommune lever de av natur og tradisjoner - og utsøkte kombinasjoner av begge deler, skylt ned med lokale ølvarianter brygget av en amerikaner.

Urnaturen - det vil si fossefall og elver er temmet til elektrisitet som for det meste sendes østover til hovedstaden. Kraftlinjer og demninger er godt synlige i fjellheimen, og turbiner av trolske dimensjoner foredler vannet til elektrisitet dypt inne i berget det blå.

Men ute under åpen himmel - Vestnorsk Fjordlandskap, verdensarven som flere ganger er rangert blant verdens vakreste reisemål. Se selv og døm - fra båtdekk, sykkelsete eller landevei. UNESCOs dommere gjorde rett da de satte Nærøyfjorden på den fornemme listen.

Stinn brakke

Når det svinger så heftig i Flåm i de lyse måneder, skyldes det at bygda og kommunen har bestemt seg for at her skal det bo folk året rundt. Og det er i de lyseste månedene lommeboka må feites opp, og da gjelder å skape aktiviteter til lands og til vanns. Midtsommers kan det derfor være stinn brakke på kaien, i turistbutikkene, på jernbanestasjonen og parkeringsplassene. Midtvinters har du kaien nesten for deg selv, og du slipper å bruke albuene for å sikre vindusplass på toget.

Flåm er nr. 5 blant norske cruisehavner, og bygda med tilliggende herligheter er så populær at de i perioder har måttet si nei til flere av de flytende hotellene, giganter som blir små som lekebåter når de ankrer opp mellom fjellene rundt turistgryten innerst i fjordarmen.

Kortreist øl

Vi ankret opp på Flåm Camping og Vandrarheim, mellom epletrær og innenfor gangavstand til maurtua rundt stasjonsområde og cruisekai. Der nede melder spørsmålet seg: Blir et reisemål enda norskere hvis et knippe bygninger utrustes med dragehoder på mønet og utformes så slektskapet til stavkirkene ikke er til å ta feil av? I Flåm har de våget å kjøre denne linjen, helt inn i ølstova til Ægir Bryggeri.

Amerikaneren Evan Lewis som startet mikrobryggeriet, er utdannet i fag fjernt fra ølbrygging, men han tok med seg grunnleggende heimkunnskap og amerikansk gründerånd til en knøttliten vestlandsbygd. Og vår tids saga om Ægir er selvsagt tilsatt en høvelig dose norsk-amerikansk kjærlighet, noe annet ville vært skuffende.

Ølet går unna, tappet av en multinasjonal stab som med glede forteller om det brygget i alle dets varianter. Prisene er også helnorske, om ølet er aldri så kortreist fra de glinsende kobberkjelene bak glassveggen i baren. Bord, benker og kubbestoler står for en støyt og hvert møbel er et stykke solid og unikt håndverk.

Godt skodd

Et annet lokal produkt som går unna er Aurlandskoen. Aurland Skofabrikk sentrum har fått status som Économusée, men den høyt hengende internasjonale anerkjennelsen forplikter. Bedriften skal drives lønnsomt, men samtidig være kulturformidler. Tradisjon er fundamentet, men det er lov å slippe løs dristige designere.

Nyskodde kunder trakker nå til dags rundt i den tradisjonelle brune og varianter i grønt, brunt og blått. Og hvem hadde vel for 50 år siden våget å tenke tanken – en Aurlandsko som lakksko, eller som en rød og en grønn, beregnet på båtfolk.

Myter om mynt

Tiøringen - adelsmerket, ligger på fast plass, men hva betyr egentlig den vesle mynten?

Det er opp til deg å tolke, men på folkemunne signaliserer mynten at han eller hun er gift, er gifteklar eller nyforelsket, forklarer daglig leder Geirfinn Lysne som besitter et digert lager av de for lengst utgåtte 10-øringer, tilsendt fra alle kanter av landet.

Rykter ingen i Aurland ønsker å bekrefte eller avkrefte, sier at den ryggplagede amerikanske president John F. Kennedy gikk i en variant av Aurlandsko.

Skomakersøm

Vi vil ikke være ringere, og prøver et par av den brune klassikeren. Skomakermesteren ser at vi rynker på nesen - men skjønner fort hvor skoen trykker: - Jeg henter et par som er sydd fra en annen del av dyret! Trikset virker, skoene passer som om vi har vært modell for lesten.

Det er sykkelvei nesten hele strekningen mellom Flåm og Aurland, men siste biten før Aurland sentrum følger europaveien og turen kan være litt ubehagelig midtsommers. Da er like greit å parkere tohjulingen oppe på Otternes Bygdetun. Fjordlandskapet bretter seg ut, og klyngjetunet har rikelig med historie å berette fra de 400 årene det har bodd folk her.

Veifarende får se veldig mye av innsiden av en kommune som er velsignet med Gudvangatunnelen. Flenjatunnelen, Flåmtunnelen og en liten bit av verdens lengste biltunnel, Lærdalstunnelen. Men alle tunnelene ender på steder med gode grunner for et stopp, for eksempel hos vikingene som holder fortet i Gudvangen, eller hos ostebøndene i Undredal.

Minikirken

Brun ost fra Undredal er basert på 100 prosent geitemelk. Firbeinte med og uten horn beiter på smakfullt gress i bratte lier. Slikt blir til mye mer ost enn bygdas 70-80 innbyggere greier å fortære. Foruten ostebutikken på kaien er den knøttlille kirken fra 1147 en av bygdas attraksjoner.

Flåm er også målgang for de mange tusen sprekinger som årlig forserer Hardangervidda langs Rallarvegen. Hvis du oppretter basecamp i Flåm, er det enkelt å lage seg en flott sykkeltur oppover Flåmsdalen til det begynner å svi i lunger og lårmuskler. Men husk å holde høyresiden, rallarsyklistene kjører ganske friskt nedover siste etappe.

Magasuget

Flåmsbana er selve magneten i turistkommunen Aurland, og dette er en annerledes togreise, gjennom 20 tunneler på den 20,2 kilometer lange turen. Strekningen er blant de bratteste jernbanelinjer i verden. Tur-retur Myrdal er unnagjort på knappe to timer, og det er verdt å stikke innom museet i Flåm som er viet dette stykke ingeniørkunst.

Magasug får man også på Stegastein - et utsiktspunkt som er supplert med et stykke prisbelønt trearkitektur, signert en innvandret engelskmann hekta på norsk natur. Broen som ender i en glassvegg 650 meter over fjordspeilet, ligger på den svingete gamleveien mellom Aurland og Lærdal.

Campingplasser med god kapasitet finnes både i Gudvangen, Flåm og Aurland.





La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.

Turforslag